Meer weten?

Neemt u dan contact met ons op via info@farmedvisie.nl.

Geen medicatieveiligheid zonder lab uitslagen

FarMedRx kent nu ook de mogelijkheid om lab uitslagen te tonen aan voorschrijvers en apothekers.

FarMedRx koppelt met Labosys

FarMedRx heeft een koppeling met het lab systeem Labosys gerealiseerd. Hierdoor kan Labosys de lab meetwaarden aan FarMedRx doorgeven en zijn ze voor de voorschrijver vanuit het medicatiedossier in te zien. De apotheker kan deze waarden gebruiken in zijn medicatiebewakingsproces.

LOINC

Er is gekozen om dit te doen op basis van de internationale standaard LOINC. LOINC betekent Logical Observation, Identifiers, Names and Codes. LOINC is ook de standaard, die door het Landelijk Schakelpunt zal worden gebruikt.

LOINC is een codestelsel en heeft tot doel om concepten te standaardiseren van laboratorium-aanvragen, laboratoriumuitslagen en klinische begrippen. LOINC is om aan de toenemende vraag naar automatisering te voldoen om gecodeerd laboratoria-aanvragen en uitslagen te verwerken. Hoewel elk laboratorium wel een eigen codesysteem hanteert, is het bij elektronische uitwisseling van gegevens tussen meerdere partijen essentieel dat metingen en resultaten eenduidig kunnen worden geïdentificeerd.

De huidige wijze van uitwisselen van lab gegevens kan in de praktijk tot interpretatieproblemen van meetwaarden leiden. Dat willen wij als FarMedvisie met de keus voor LOINC voorkomen.

Doorontwikkeling

FarMedvisie verwacht ook met andere leidende systemen, zoals GLIMS, een koppeling te ontwikkelen. Uiteindelijk zal het Landelijk Schakelpunt de uitwisseling van lab waarden overnemen.

Wij verwachten ook dat lab waarden gebruikt zullen gaan worden in de bouwstenen, die door de KNMP ontwikkeld worden voor de Medisch Farmaceutische Beslisregels.